Vy tu nie ste kvôli nám, my tu nie sme kvôli vám, no sme tu kvôli nim.

VÝCHOVA PSA

 

  1. ZÁKLADNÉ INFORMÁCIE PRI KÚPE ŠTENIATKA
  2. VÝCHOVA A SOCIALIZÁCIA PSA
  3. KDE JE PRVOTNÝ PROBLÉM ?

 

I. ZÁKLADNÉ INFORMÁCIE PRI KÚPE ŠTENIATKA

1. Pri kúpe šteniatka by ste si spolu s ním mali odniesť od pôvodného majiteľa/chovateľa:

  • Očkovací preukaz / pas.

  • Krmivo - aspoň malé množstvo by mal chovateľ / majiteľ poskytnúť spolu so šteniatkom, keďže ide do nového domova a odchádza od matky, aby bolo zmien pokiaľ možno čo najmenej.

  • Niektorí majitelia / chovatelia spolu so šteňaťom dajú - pelech, misku, hračku atď., zloženie štartovacích balíčkov sa tak môže líšiť.

2. V preukaze by mali byť záznamy:

  • O očkovaní - šteňa pri odchode do nového domova by malo mať za sebou aspoň jednu vakcináciu, keďže odporúčaný vek pre odstav od matky je minimálne 8 týždňov.

  • O odčervení - šteňa by malo mať za sebou odčervenia celkom 3-krát, a to vo veku 3., 5. a 7. týždňov.

  • O čipovaní - šteňa narodené po dni 1.9.2018 by malo byť pri prvej zmene majiteľa čipované, to znamená, že ak si kupujete šteňa, už musí byť označené mikročipom, v opačnom prípade takéto šteniatko žiaden veterinár neošetrí ani nezavakcinuje skôr než bude mikročipom označené.

  

Ako pomôcku pri výchove psíka Vám doporučujem následovnú webovú stránku:

http://www.trainingtips.eu/

a posunúť sa nižšie na Videa z výcvikového programu

 

 

správne držanie šteniatka 

 

 

II. VÝCHOVA A SOCIALIZÁCIA PSA

 

Na začiatok tohto príspevku, článku, pohľadu, a hlavne určitého osobného názoru na danú problematiku, chceme odporučiť niektorých ľudí, s ktorými máme dlhoročné dobré skúsenosti a ktorí nám pomáhajú pri riešení nedostatkov vo výchove a poruchách správania psíkov: 

firma K9Ambassador

www.k9ambassador.com

kontakt +421 903473605 

 

"Nech máte vášho psíka akokoľvek radi, nikdy nesmiete zabúdať, že je to stále iba pes, respektíve zviera."

Táto veta, skutočnosť je veľmi často opakovaná ľuďmi, ktorí sa zaoberajú výchovou a poruchami správanie psov (tzv.kynológia), pri agresívnych útokoch psov, či už so smrteľnými následkami, alebo s vážnymi hryznými poraneniami. Tieto incidenty s určitou pravideľnosťou môžeme čítavať  v novinách.  A to určite ešte veľká časť týchto útokov skončí iba v zdravotných záznamoch lekárov na chirurgii. Ale položme si hlavne otázku:

KDE JE PRVOTNÝ PROBLÉM?

 

Ten spočíva podľa odborníkov v zvieratách. Každý pes a každá suka sa rodí na tento svet ako "princ" alebo "princezná". Znie to veľmi zvláštne, ale je to tak. Je iba na nás majiteľoch, či sa tento predpoklad naplní, alebo nie. Voči psovi by sme mali preto vystupovať hneď od začiatku ako vodcovia svorky my. Ak nebudeme počas psychického a fyzického dospievania zvieraťu nastavovať mantinely (čo môže a čo nemôže), čo by mu v prírode vodca svorky ešte dovolil bez potrestania alebo pri horších konfrontáciách by ho zabil, vyrastie nám v domácnosti nový vodca. A ten nás bude trestať kedykoľvek, kdekoľvek  a okamžite pohryzením, ak sa mu niečím vzoprieme. Toto je normálne správanie psov vo svorkách. Mnohí majitelia si túto skutočnosť často uvedomujú, ale bohužiaľ nemajú dostatok skúseností, informácií, vedomostí,  obzvlášť ak majú prvého psíka, aby tomuto prejavu zamedzili. V tej chvíli treba asi vyhľadať odbornú pomoc kynológov, poprípade daný problém s nimi konzultovať. Je nepreberné množstvo prostriedkov a praktík, ako si vychovať psíka k svojmu životnému štýlu. A určite nikto nemá na mysli týranie psov. Je to iba takzvaná socializácia zvieraťa. Pod týmto slovom rozumieme nastavenie individuálnych svorkových noriem každého vlastníka psa a tým z neho spraviť plnohodnotného člena svorky, ktorý je dostatočne submisívny voči ľuďom, aby nás neohrozoval svojimi agresívnymi prejavmi, jednoducho z neho vychovať filantropa. 

Veľa ľudí sa pýta, kedy je najvhodnejší čas k tomuto nastavovaniu. Určite hneď v okamihu, keď si psíka privezieme domov, do nového prostredia, do novej svorky. V danej chvíli by sme mali mať aké-také teoretické vedomosti o výchove psa. 

Je pár nepísaných pravidiel, ktorých by sa mal majiteľ psov držať, než si psíka zriadi:

  1. Voľba plemena - lepšie je menšie ako väčšie. Menej peňazí za stravu, veterinára, ľahšia preprava v aute, varovanie, ak pohryzú človeka, poranenia nemajú taký veľký rozsah,
  2. Voľba pohlavia - jednoduchšie sa vychováva fenka ako pes. Fenky sú inteligentnejšie, familiárnejšie, nemajú sklon k hierarchizácii, sú submisívne, bezpečnejšie do rodín s malými deťmi,
  3. Voľba srsti - dlhá alebo krátka. Ak má byť pes celoročne vonku, určite dlhá. Pri živote v panelákoch alebo priamo v rodinných domoch je to asi jedno. Psov s dlhou srsťou musíme iba nechať sem - tam ostrihať kvôli praktičnosti.  

A potom už je na rade spomínané okamžité započatie výchovy - socializácie psa. Netreba si myslieť, že ho môžme nechať rásť do 1.roka života bez výchovy, až bude podľa názoru niektorých majiteľov tzv.väčší a potom začnú s výchovou. Toto je mylný názor týchto druhov  majiteľov. V jednom roku života pes má byť takmer už vychovaný. Mnohí psíci sú už predávaní do zahraničia ako hotoví a vycvičení psi. Ak chcete naprávať psa, ktorý sa vám vymyká spod kontroly,  ešte jednoduchšími výchovnými metódami a bez trvalého dopadu na poruchy správania voči členom svorky, ideálne je to docieliť medzi 6-9 mesiacom. Netreba tieto problémy odkladať. Dobrý kynológ podľa našich skúseností potrebuje veľmi krátku dobu k prevýchove takéhoto psa. Všeobecné pravidlo platí - čím neskôr začneme s odstraňovaním porúch správania, tým dlhšie to trvá, a niekedy už nie je ani možné, aby daný pes bol prevychovaný a opätovne vrátený do pôvodnej rodiny. Problém tkvie sice v rešpekte voči kynológovi, ktorý si s ním zväčša poradí a poslúcha ho, ale pri návrate do pôvodného prostredia sa pes vracia k hierarchizácii,  z ktorej sme ho zobrali a účinok prevýchovy sa už nedostavuje, poprípade funguje len krátky čas.       

Ako príklad uvádzam odkaz na video známeho kynologa, ktoré ukazuje práve oneskorenosť riešiť určitý problém z pohľadu veku psa:  http://www.youtube.com/watch?v=9ihXq_WwiWM

A záverom tejto problematiky by sme chceli upozorniť na ďalšiu dôležitú skutočnosť:

"Pes sa agresívnym nerodí, pes sa agresívnym stáva!"

"Problém nebýva na dolnom konci vôdzky, ale na hornom."