Vy tu nie ste kvôli nám, my tu nie sme kvôli vám, no sme tu kvôli nim.

PORUCHY RASTU SRSTI U PSOV A MAČIEK

 

Nie zriedka sa nás ľudia pýtajú pri preventívnych prehliadkach počas vakcinácie na zhoršenú kvalitu srsti u svojho miláčika, či už v podobe zvýšeného vypadávania u krátkosrstých plemien alebo dlhšej výmeny zimnej srsti za letnú. Otázka majiteľa potom často znie:  „Pán doktor, je toto u nášho psíka normálne alebo už má niečo so srsťou či s  kožou?“

Prv, než začneme rozoberať samotný problém zvýšeného vypadávania srsti, treba vždy stopercentne vylúčiť zo strany veterinárneho lekára akékoľvek infekčné, parazitologické, interné ochorenie kože a srsti. Ochorení so zvýšeným vypadávaním srsti je veľa, ale my v tomto príspevku chceme hovoriť o veľmi úzkej oblasti problému so srsťou, o relatívne zdravej srsti, s normálnou hustotou osrstenia, bez zjavných známok zápalu kože. Ľudia tomu ľudovo hovoria – pĺznutie, línanie, pŕchnutie či sneženie (napr. u Jack Russel Teriéra).

Tak ako u ľudí, i u psov je pekná, lesklá, jemná a hustá srsť odrazom viacero faktorov, pričom mnohé z nich dokážeme ovplyvniť. Pri zvýšenom vypadávaní srsti sa jedná o tzv. "zrýchlený otoč - zrýchlenú výmenu" chlpov. Jednoducho povedané dochádza k rýchlejšej výmene - odumieraniu chlpov vo vlasových cibulkách v dôsledku narušenia metabolicko-hormonálnych pomerov v koži. Každý vypadnutý chlp je však okamžite nahradený novým, inak by váš psík bol v krátkej dobe bez srsti, ako tomu je normálne napríklad u naháčov alebo pri niektorých hormonálnych poruchách.