Vy tu nie ste kvôli nám, my tu nie sme kvôli vám, no sme tu kvôli nim.

AKO SPRÁVNE ČISTIŤ UŠI PSOM

 

https://www.youtube.com/watch?v=l3yLN-KLCk8&ab_channel=AptusCzech

   

Zdravé ucho u psíkov takmer netreba čistiť. Toto sa týka hlavne krátkosrstých plemien (napr. jack russel terrier, NDS, NO).  Sú predispozičné faktory, ktoré môžu viesť  k ich zvýšenému špineniu ako sú visiace uši, prítomnosť chlpov vo zvukovode, úzky zvukovod, uši mokré po kúpaní. Psy s ťažkými voľne visiacimi ušami všeobecne majú väčšiu predispozíciu k tvorbe zápalov a cerumenov, ako psy so vztýčenými ušami, u ktorých je lepšie fyziologicky zabezpečená prirodzená cirkulácie vzduchu. Taktiež u psov, ktorí majú veľa srsti v okolí uší sa vyžaduje náročnejšia údržba. Chlpy slúžia ako rezervoár pre špinu, nečistoty a spôsobujú nahromadenie ušného mazu. Chĺpky treba vytrhnúť (nie strihať) a následne uši ošetriť protizápalovým roztokom. Pri kúpaní taktiež treba dávať pozor, aby sa nedastala voda, poprípade i šampón do uší, lebo môže vyvolať zápal. Tiež po plávaní je vhodné vyčistiť psíkom uši komerčne dostupnými čistiacimi prípravkami. Produkcia ušného mazu býva zvýšená tiež u psov trpiacich potravinovou alergiou alebo atopiou.   

 

POSTUP ČISTENIA

 

1. Jednou rukou pevno pridržíme a natiahneme boltec. Druhou rukou aplikujeme roztok pomocou aplikátoru až začne tekutina takmer vytekať zo zvukovodu. Netlačte nástavec fľaštičky do zvukovodu. Mohli by ste tak spôsobiť značné škody. Len špička fľaštičky by mala byť vložená do kanálika.

 

  

2. Po aplikácii premasírujeme zvukovod až k báze, tým sa vyvolá „čvachotavý“ zvuk.

 

3. Po masáži necháme psa nadbytok roztoku vytrepať.

 

  

4. Boltec a zvukovod vysušíme napr. gázovým kompresom namotaným na prst.

 

   

Nikdy sa nesnažte ucho vytierať ušnými tyčinkami, mohli by ste nečistoty a maz zatlačiť ešte hlbšie. Po odstránení nadbytočnej tekutiny zhodnotíme stupeň znečistenia tampónu. Pokiaľ je veľmi špinavý, opakujeme výplach ucha viackrát, dokiaľ sa sekrécia z ucha nezmenší natoľko, že tampón zostane čistý. Potom znižime frekvenciu výplachu na obdeň, potom dvakrát, poprípade raz týždenne. Mnoho psov nemá rado, keď sa im čistia uši. Preto je veľmi ťažké urobiť túto prácu dobre. Je užitočné, ak sa ešte pred začatím čistenia uší naučíte ako čistenie urobiť príjemnejšie pre vášho psa. Pracujte s ušami vášho psa jemne. Dotýkajte sa ucha až postupne prejdete k vnútru. Tento proces opakujte až sa váš pes naozaj teší, že sa dotýkate jeho uší. Po takomto ošetrení je vhodné psíka vždy odmeniť nejakým pamlskom, aby bol i na budúce ošetrenie pozitívne motivovaný.

Ak vášho psa príliš svŕbia uši, sú veľmi červené alebo zapálené, ak bol nástup svŕbenia veľmi rýchly (v priebehu jedného až dvoch dní), alebo ak váš pes neustále otriasa hlavou, je najlepšie navštíviť vášho veterinárneho lekára. Tieto príznaky môžu byť znamenie o existujúcej ušnej infekcii alebo inom probléme v oblasti ucha (napr. zapichnutá osina).