Vy tu nie ste kvôli nám, my tu nie sme kvôli vám, no sme tu kvôli nim.

VÝŽIVA PSA

 

  1. DILATÁCIA A TORZIA ŽALÚDKA

  2. ZÁSADY SPRÁVNEJ VÝŽIVY

  3. DESATORO VÝŽIVY ŠTEŇAŤA A PSA

  4. DOPORUČENÉ DENNÉ DÁVKY PSA

  5. METODIKA PRE ODBER VZORIEK NA PARAZITOLOGICKÉ VYŠETRENIE

I. DILATÁCIA A TORZIA ŽALÚDKA U VEĽKÝCH PLEMIEN, subjektívny pohľad a možné príčiny vzniku tohto problému

 

  1. Veľmi závažným zdravotným problémom veľkých plemien psov býva dilatácia a torzia žalúdka (GDV). Klinické príznaky prichádzajú enormne rýchlo po nakŕmení vášho psíka. Toto ochorenie často končí smrťou pacienta. Úspešnosť chirurgického zákroku teda závisí nie len od odbornosti chirurga, ale i od včasného príchodu na veterinárne pracovisko. Táto skutočnosť nás prinútila v minulosti sa zamyslieť, či i pri tomto probléme existujú nejaké preventívne opatrenia, nejaké pravidlá, ktoré by mohli eliminovať, poprípade úplne vylúčiť tento problém z nášho portfolia zákrokov. Nie že by bol odborným problémom, ale skorej býva všeobecne finančne náročný pre majiteľa. Preto sme začali, na základe štatistických výživových chýb majiteľov vedúcich k torziám, doporučovať pár preventívnych rád pri kŕmení psov veľkých plemien. Tento fakt sa kupodivu skutočne prejavil i na ústupe pacientov s dilatáciou. Preto by sme chceli pre tých majiteľov, ktorí majú záujem a vôľu ušetriť nielen život svojho miláčika, ale i niekoľko stovák eur, uverejniť pár doporučení pri prevencii GDV. Kŕmte psa 2 x denne (dôvod - menšie dávky krmiva) po jeho vybehaní a minimálne ho nechať 1hodinu v kľude. Ak sa nedá, môžte kŕmiť 1xdenne, ale s takými istými pravidlami ako pri kŕmení 2x denne (vyvenčiť, nechať nažrať a nechať 1 hodinu odpočívať).

  2. Kŕmte stále tou istou značkou granuly celý život psa (okrem psov na BARF-e), nikdy ju prudko nemeňte, zmena musí byť postupná (minimálne 10dní kŕmte staré a nové granuly v pomere 1:1).

  3. Vyberajte radšej granuly strednej triedy (tzv. prémiové rady) a vyššie, účelom tohto článku nie je zhadzovať lacné ekonomické balenia granúl, ako by si mohli mnohí myslieť. Opodstatnenosť k tejto rade vyplíva z nevhodnej skladby granuly ekonomickej rady. Bývajú často vyrobené z lacných zdrojov surovín ( obilie, kukurica, rastliné oleje ), kvalitnejšie granuly sú dnes často tzv. GRAIN FREE (bez obilnín), často bez konzervačných látok a farbív, prémiové granuly obsahujú nie rastliné, ale živočíšne tuky, ktoré pre tráviaci trakt psov sú prirodzenejšie a ľahšie straviteľnejšie, obsahujú väčší podiel mäsa. A tento fakt sa musí prejaviť zákonite i na cene granuly. Takže tu platí: nie každý lacnejší tovar musí byť zákonite i rovnako kvalitný. Tento fakt je vysvetlením, prečo sú ekonomické granuly lacnejšie.

  4. Ako prevenciu sa môže majiteľ rozhodnúť i pre preventívny chirurgický zákrok - gastropexiu, ktorý výrazne obmedzí vznik GDV.

  5. Na záver týchto všetkých doporučení najdôležitejšou skutočnosťou ale je častá alergia psov na obilie (môžeme ju nazvať podľa ľudí i CELIÁKIOU, aby sme pochopili podstatu problému). Vylúčili sme z podávaných jedál psom - chlieb, rožky (ani sušené), cestoviny, knedle, všetko čo nejakým spôsobom súvisí s múkou a alergiou na ňu (flatulácie, počuteľné borborygmy, kašovitá stolica, veľké množstvo vylučovanej stolice, defekácia psov na viac krát - mimochodom všetko príznaky porúch zažívania).

Výsledkom všetkých horeuvedených doporučení majiteľom veľkých plemien psov v súčasnosti je takmer nulový počet pacientov na našej klinike s dilatáciou a torziou žalúdka. Niekto povie, že asi buď zomierajú ešte pred príchodom na kliniku (jeden z možných dôvodov), alebo chodia inam (druhý dobrý dôvod), poznáme pracoviská, ktoré veľmi často vykonávajú tento chirurgický zákrok. V našej databáze máme veľa pacientov veľkých plemien, zväčša sa tešia dobrému zdraviu, veľa ich má už i vysoký vek, trpia minimom zažívacích problémov s touto formou prevencie. Vo všeobecnosti nemáme pocit, že by chodili naši klienti operovať torzie žalúdka na iné pracoviská.

Pri chove hospodárskych zvierat v minulosti nás učili na vysokej škole jedno dôležité pravidlo: "Prevencia je lacnejšia ako liečba."  A pri tomto ochorení si myslíme, že to platí x-násobne, i keď sa jedná o psíkov. Veď i to sú zvieratá.

 

II. ZÁSADY SPRÁVNEJ VÝŽIVY

 

Správna výživa je veľmi dôležitým faktorom výrazne ovplyvňujúcim celkový vzhľad, prejav a zdravie psíka, počnúc dobrým trávením, lesklou srsťou, celkovým vzhľadom, pohybom, hmotnosťou. Zdravý pes je zväčša ochotný zjesť takmer čokoľvek, kedykoľvek a v akomkoľvek množstve. Skúsenejší majitelia by mohli rozprávať, čo všetko dokážu ich miláčikovia skonzumovať. Nestráženým nedeľným obedom počnúc, cez nevábne voňajúce zvyšky z kontajnerov až po veci z nášho hľadiska celkom nepožívateľné. Lenže so psami je to ako s malými deťmi, nie všetko, čo im chutí, im aj prospieva. Psí organizmus je veľmi citlivý na každú zmenu. Na to, aby správne fungoval, musí denne prijať veľké množstvo rôznych živín a vitamínov v stanovenom množstve a pomere. Akýkoľvek dlhodobý nedostatok, prebytok alebo nerovnováha sa čoskoro prejaví na zdraví Vášho štvornohého kamaráta napr. srsti, konzistencii stolice, častejšie vracanie žaludočných kyselín, časté prelievanie čriev dobre počuteľné hlavne v noci, časté flatulácie (vypúšťanie črevných plynov).

     Psíka môžeme kŕmiť z domácich zdrojov, ale i priemyselne pripravovanými krmivami. Taktiež treba rozlišovať kŕmenie šteniat a dospelých psov, kŕmenie šteniat rozdielnych plemien (myslené tým malé, stredné, veľké a gigantické plemená) a kŕmenie psov rôznych vekových kategórií, eventuálne kŕmenie psov s určitými zdravotnými problémami. U priemyselne pripravovaných krmív za nás všetko urobí výrobca, vrátane energetickej skladby, vitamínov a minerálov. Pri kŕmení domácou stravou toto všetko máme na starosti my, t.j. správne vyvážiť pomer všetkých zložiek, čo je niekedy veľký problém.

Na našej klinike uprednostňujeme kŕmenie priemyselne pripravovanými krmivami, ktoré prináša viacero výhod. Tráviace ústrojenstvo psa má svoje špecifiká. Vie sa nastaviť na určitý druh potravy a ním, ak nemá problémy so zažívaním, môže byť kŕmený celý zbytok života. Ak dostáva dlhší čas rovnaké krmivo, prispôsobí sa mu črevná mikroflóra a tráviaci trakt pracuje oveľa efektívnejšie, srsť sa stabilizuje, je lesklejšia, jemnejšia na pohladenie a toľko nepadá. Nebojte sa, že by sa psovi krmivo prejedlo.

Psy sú konzervatívni stravníci  a na pestrý jedálny lístok si príliš nepotrpia. Jednak majú oveľa menej chuťových buniek ako človek, takže nepotrebujú takú pestrú a rozmanitú stravu, a jednak vzhľadom na špecifiká svojho trávenia prirodzene preferujú rovnakú skladbu potravy. Takto kŕmenému psíkovi môžte po nakŕmení podať pamlsok (piškotu, kúsok tvrdého syru, kúsok hermelínu, sušené kuracie a lebo kačacie mäso v prúžkoch).

 

strava1

príklad kombinácie kŕmenia granuly s konzervou 


alternatíva kŕmenia hypoalergénnej granuly s uvarenou bravčovou kožou pre pacientov s dermatologickým problémom

 

alternatíva kŕmenia hypoalergénnej granuly so zemiakovou kašou pre pacientov s dermatologickým problémom 

Len čo sa rozhodnete pre určitý druh granulovaného krmiva, bezdôvodne ho nemeňte, nestriedajte ani nekombinujte s inou zložkou (výnimkou je iba miešanie granúl s konzervou tej istej značky a typu, prípadne pridávanie trocha ryže, uvarených zemiakov, vývar z mäsa bez soli). Samozrejme máme pacientov, ktorých sme nastavili na kŕmenie domácou stravou v dôsledku buď zdravotných problémov, alebo v dôsledku rozhodnutia sa majiteľom, ale s vopred stanovenými pravidlami prípravy takejto domácej stravy. Oba spôsoby sú možné.

Pri výbere vhodného granulovaného krmiva musíte zobrať v úvahu viacero faktorov. Nedajte sa  zlákať cenovo priveľmi výhodnými ponukami. Ako to už v živote (a v obchode obzvlášť) chodí, dostanete to, za čo zaplatíte.  Na cene granulovanej stravy sa vždy odrážajú všetky náklady na jej vývoj a výrobu (hodnotné vstupné suroviny a šetrný spôsob ich spracovania, nové technológie konzervácie, kvalitné obalové materiály pre zachovanie výživnej hodnoty, atď). Extrémne lacné krmivo bude len ťažko spĺňať všetky tieto parametre. Skontrolujte si aj odporúčané dávkovanie lacnejších a drahších výrobkov. Možno zistíte, že Váš pes spotrebuje v porovnaní s krmivom vyššej cenovej kategórie až dvojnásobok kŕmnej dávky. Kvalitné krmivá od renomovaných výrobcov sú tzv. vysoko koncentrované. To znamená, že relatívne malý objem potravy obsahuje v koncentrovanejšej forme všetky potrebné živiny. Výsledok „výhodného” lacnejšieho nákupu krmiva sa Vám tým pádom nemusí vyplatiť. V lepšom prípade sa prejaví len na Vašej peňaženke - pes skonzumuje také veľké množstvo krmiva, že nakoniec nič neušetríte. V horšom prípade môže dlhodobé podávanie takéhoto krmivo bezprostredne ohroziť zdravie Vášho štvornohého kamaráta (nevratné poškodenie tráviaceho traktu, pečienky, obličiek, alergické reakcie, nádorové ochorenia), tomto prípade nakupovať lacno neznamená vždy ušetriť! Kvalitu krmiva najrýchlejšie zistíte podľa trusu psa. Hodnotnú, správne vyváženú a dobre stráviteľnú potravu využije organizmus takmer bezo zvyšku a z tela vychádzajú len nevyhnutné nestráviteľné zložky a odpadové produkty. Výkaly sú potom v malom množstve, pevné a dobre formované, bez výrazne nepríjemného zápachu. Ak prechádzate z jedného krmiva na druhé, nemusí byť znížená kvalita trusu v prvých dňoch príznakom horšej akosti krmiva. Ako sme už uviedli, pes si na novú potravu nejaký čas musí zvykať. Ideálne je pri prechode na nový druh krmiva zmiešať starý druh granúl s novými v pomere 1:1 celkovo na 10 dní a potom plynulo pokračovať s novou stravou. Najneskôr do 7 až 10 dní by sa mal stav stolice upraviť. Asi po 4-8 týždňoch by sa mal účinok kvalitného krmiva prejaviť aj na vzhľade psa, psík by mal byť v dobrej kondícii, na koži by nemal mať lupiny ani iné nedostatky, srsť sa mu leskne, nemal by byť chudý ani tučný. Mohlo by sa niekedy zdať (najmä ak máte malé plemená), že najľahšie bude uvariť o trochu viac jedla pre rodinu a so psom sa jednoducho podeliť. Omyl! Pes nie je človek a zloženie našej potravy ani zďaleka nezodpovedá jeho potrebám výživy a správneho trávenia. Ľudské telo dokáže plnohodnotne využiť potravu rôznorodého, hoci aj čisto rastlinného pôvodu v prípade vegetariánov. Dokáže si efektívne poradiť s niektorými škodlivinami a vyrovnávať hladiny výživných látok v organizme (určité chýbajúce živiny si dokonca dokáže vytvárať samo). Pes však väčšinu z týchto schopností nemá. Ak kŕmite psa dlhodobejšie (mysliac tým mesiace, roky) ľudským jedlom, vystavujete jeho organizmus neprimeranej záťaži. Telo sa musí neustále vyrovnávať s prebytkom niektorých živín alebo dopĺňať tie chýbajúce z vlastných rezerv a tie nie sú nevyčerpateľné. Ďalším rizikom je obezita kvôli vysokému obsahu tukov a cukrov, opakované dráždenie tráviaceho traktu (sliznica žalúdka, pankreas, pečeň) kvôli nadmiere korenia, zchutňovacích aditív alebo poškodenie ľadvín v dôsledku prebytku soli. Zdravotné problémy so zažívacím traktom potom sú už iba otázkou času.

 

typický postoj psíka pri poruchách zažívania

 

III. DESATORO VÝŽIVY ŠTEŇAŤA A DOSPELÉHO PSA

 

Šteniatko má iné nároky na výživu ako dospelý pes. Podávajte mu výhradne krmivo určené tejto vekovej kategórii. Na krmivo pre „dospelákov” prejdete až po definitívnom ukončení fyzického vývoja.

  1. Šteniatko má malý žalúdok, preto mu treba dennú kŕmnu dávku rozdeiť na niekoľko porcií: do 3. mesiaca - 4 jedlá denne, od 3. do 5. mesiaca - 3 jedlá denne, od 5.mesiaca - 2 jedlá denne.

  2. Pes má mimoriadne citlivý tráviaci trakt. Krmivo nikdy nemeňte len kvôli zmene chuti. Ak chcete psíkovi spestriť jedálny lístok, môžete napríklad zmiešať granuly s konzervou alebo mu môžete dať špeciálnu pochúťku pre psov. Každú zmenu krmiva robte postupne. Ideálne je zmiešať spolu staré a nové granule v pomere 1:1, celkovo na 10 dní. Potom pokračovať plynulo v kŕmení novými granulami.

  3. Dodržujte pravidelný čas kŕmenia. Potravu každému psovi nechajte asi 30 minút a potom mu neskonzumované zvyšky zoberte. Ak má psík trvale prístup k jedlu, môže sa začať prejedať alebo sa stať prieberčivým.

  4. Potrava má mať izbovú teplotu. Príliš horúce alebo príliš studené jedlo môže vyvolať zažívacie problémy. Prieberčivým psíkom krmivo ohrejte na telesnú teplotu (asi na 37 ° C). Lepšie sa potom uvoľňujú aromatické a chuťové látky, potrava je pre psa lákavejšia. Konzervy ohrievajte vo vodnom kúpeli, granuly zalejte vodou alebo mäsovým vývarom uvareným zvlášť pre psa.

  5. Pri šteniatkach pravidelne kontrolujte a zaznamenávajte hmotnostné a výškové prírastky. Príliš rýchle tempo rastu môže viesť k deformáciám kostrovej sústavy a telesnej stavby. Vážiť treba psíka i v dospelosti, obzvlášť platí po kastrácii psa alebo fenky, kde riziko obezity z prejedania po zákroku je veľmi veľké.

  6. Skôr ako použijete akýkoľvek vitamínový a minerálový prípravok, poraďte sa so svojím veterinárom.

  7. Mlieko nie je potrebnou ani vhodnou súčasťou výživy psa po odstavení. Organizmus rýchlo stráca schopnosť štiepiť mliečny cukor, laktózu, a výsledkom je hnačka alebo zvracanie.

  8. Po jedle nechajte psíka vždy asi 2 hodiny odpočívať. Neprovokujte ho ku hrám, nechoďte s ním na vychádzku (samozrejme okrem nevyhnutného vyprázdnenia sa). Dôvodom tohto opatrenia je zvýšené riziko vzniku torzie žalúdka, hlavne u veľkých plemien.

Všetky dlhodobejšie problémy so zažívaním (zažívacie problémy, netypická konzistencia a farba stolice, nadmerné pitie alebo výrazná zmena chuti k jedlu, aj náhle prejedanie sa  radšej prekonzultujte s veterinárnym lekárom.

 

IV. DOPORUČENNÉ DENNÉ DÁVKY PRE ŠTEŇATÁ PLEMIEN S DOSPELOU HMOTNOSŤOU 30-40 KG

 

Hmotnosť psa

-

Denná dávka

v gramoch

-

Dávku

rozdeliť na

5 kg

210

3 denne

7.5 kg

250

3 denne

10 kg

300

3 denne

12.5 kg

360

3 denne

15 kg

400

2 denne

17.5 kg

420

2 denne

20 kg

450

2 denne

25 kg

470

2 denne

30 kg

480

2 denne

40 kg

500

2 denne

 

V. METODIKA PRE ODBER VZORIEK NA PARAZITOLOGICKÉ VYŠETRENIE TRUSU

 

  1. Odobrať vzorku o dĺžke cca 2 cm z každej stolice vykonanej v priebehu 3 po sebe nasledujúcich dní (z dôvodu nepravidelného vylučovania parazitov a ich vajíčok v stolici), t.j., ak pes vykoná za 3 dni 10 stolíc, v poháriku bude 10 vzoriek po 2 cm, ak pes vykoná za 3 dni 12 stolíc, v poháriku bude 12 vzoriek po 2 cm.
  2. Všetky časti vzoriek odoberajte do jednej a tej istej ľahko uzatvárateľnej nádoby (napr. pohár od detskej výživy). Nedávajte každú odobratú stolicu do samostatného pohára, lebo vyšetrenie sa vykonáva iba JEDNO zo všetkých zmiešaných vzoriek.
  3. Nádobu až do odovzdania u vášho veterinárneho lekára uchovávajte v chlade 5 - 15˚C.