Vy tu nie ste kvôli nám, my tu nie sme kvôli vám, no sme tu kvôli nim.

ALERGICKÉ KOŽNÉ OCHORENIA U PSOV

 

Alergické kožné ochorenia - viac o konkrétnych prípadoch z dermatologie:

http://www.macenauer.sk/index.php/zaujimave-pripady/dermatologia

 

Poslaním tohto príspevku je informatívnym charakterom osvetliť majiteľom psíkov danú problematiku, podstatu choroby a možnosti ako predchádzať klinickým prejavom alergických kožných ochorení. 

Alergia, ako všeobecne nazývame všetky prejavy spojene s pruritom (škriabanie, lízanie), sú často riešeným problémom vo veterinárne praxi. Na rozdiel od ľudí, u ktorých alergické prejavy sa sústredia hlavne na dýchacie cesty, u psov je zväčša postihnutá koža, kožné deriváty a tráviaci trakt s rôznou lokalizáciou. Pri liečbe alergií, ktorej predchádza dôsledná anamnéza, klinicko-diagnostické vyšetrenie s prípadným bioptickým odberom kože na histologické vyšetrenie, je vždy potrebná spolupráca majiteľa s veterinárom. Keďže sa jedná o nevyliečiteľný problém, je potrebné, aby majiteľ maximálne porozumel tomuto ochoreniu môcť tým účelne tlmiť alergické prejavy.

 

Alergény vo všeobecnosti môžeme rozdeliť do následujúcich zdrojov:

  1. Mäso a mäsové produkty.

  2. Mlieko a mliečne výrobky (hlavne kravské mlieko).

  3. Všetky druhy peľov, travín a stromov.

  4. Tkaniny napr. vlna alebo nylon.

  5. Gumové alebo plastické materiály.

  6. Potraviny a potravinové prísady napr. jednotlivé mäsá (hovädzie, bravčové, jahňacie, kuracie, morčacie, kačacie), obilniny (kukurica, ovos, jačmeň, pšenica, sója, ryža), farbivá, stabilizátory, konzervačné látky (všeobecne nazývané Éčka).

  7. Domáci prach a prach roztočov.

  8. Blšie uhryznutie - ochorenie nazývané „FAD“.

 

Vo veterinárnej praxi sa stretávame s tromi najčastejšími typmi alergií:

  1. Alergia na blšie pohryznutie - flea allergy dermatitis - FAD.

  2. Atopická dermatitída - canine atopic dermatitis - CAD.

  3. Alergia na potravu - adverse food reactions - má 2 formy - kožná (CAFR) a gastrointestinálna.

1. ALERGIA NA BLŠIE POHRYZNUTIE (FAD) - patrí k veľmi častým kožným problémom hlavne v období letných mesiacov júl - august. Zápal kože vyvolávajú blšie sliny, ktoré obsahujú látky tzv. hapteny. Ochorenie sa prejavuje veľmi intenzívnym škriabaním sa v oblasti chrbta (obrázok 1,2,3), koreňa chvosta, vnútorných plôch stehien, kde následkom vznikajú akútne mokvavé dermatitídy „hot spot“, alopecie (straty srsti), chrasty, oderky. I jedna blcha opakovaným pohryznutím môže vyvolať takéto samodeštruktívne správanie psíka. Netreba ďalej zabúdať na jeden fakt. Blchy na psovi žijú iba príležitostne, nie trvale. Pes pre nich je ako  reštauračné zariadenie, kde sa chodia  prestravovať a zbytok času potom trávia inou činnosťou  mimo psa. Percentuálnym vyjadrením je to: 10% žije na psovi a 90% mimo neho, v jeho bezprostrednom okolí. Preto nemá zmysel kúpať psíka šampónmi proti blchám, lebo ste zlikvidovali len 10% blšej armády. Treba ho chrániť trvale, a to spotovými prípravkami, najlepšie s obsahom účinnej látky fipronil: výrobky Frontline, Fypryst, Effipro aplikované podľa hmotnosti psíka, a v súčasnosti veľmi úspešne fungujúci výrobok BRAVECTO.

 

obrázok č. 1 

 obrázok č. 2

 

 

2. ATOPICKÁ DERMATITÍDA CAD - ide o kožné ochorenie spôsobené imunologickou hypersenzitívnou reakciou k bežným zložkám životného prostredia (roztoče, spóry plesní, stromy a traviny, pele, antigény z hmyzu a epidermis). Aby sa vyvinula atopická reakcia, musí byť organizmus vystavený konkrétnemu alergenu, na ktorý potom reaguje tvorbou protilátok a uvoľňovaním mediátorov zápalu. Táto reakcia spôsobí sprievodné klinické príznaky atopickej dermatitídy. Atopická dermatitída sa zväčša začína prejavovať medzi 6mesiacom až 3 rokmi života bez rozdielu pohlavia, môžu a nemusia byť sezónne. Obvykle pacienti majú v anamnéze svrbenie  s alebo bez vedľajších kožných infekcií kože alebo ucha. Primárnej lézie zahŕňajú makuly a papuly, ale často sú pacienti prezentovaní pri vyšetreniach so sekundárnymi léziami, ktoré si spôsobil sebe pacient nadmerným lízaní, alebo otíeraním niektorej časti tela (napr. alopécia, lichenifikácia a hyperpigmentácia). Lézie sa vyskytujú na tvári, na vnútornej ploche ušného boltca, spodnej strane krku, podpazušia, slabín, brucha, perineum, spodnej strane chvosta a paciek.

 

Majitelia začínajú registrovať zhoršenú kvalitu srsti a kože s následovnými prejavmi:

  1. Častejšie otieranie si tváre o koberec tzv. myškovanie.

  2. Zvýšené olizovanie či vykusovanie si tlapiek a/alebo brucha.

  3. Zápal kože v oblasti podpazušia alebo medzinožia (obrázok 8, 9).

  4. Častejšie sánkovanie sa po konečníku.

  5. Začervenalé a teplejšie ušné boltce a / alebo opakované ušné infekcie.

  6. Olámanie srsti hlavne na bočných stranách tela.

  7. Časté mokvavé dermatitídy po tele tzv. „hot spoty“ (obrázok 10, 11).

Nie všetky prejavy musia začať súčasne. Ľudia na začiatku niekedy nevidia psa škriabať sa, ale jasným dôkazom začínajúcej alergie býva zmenená farba srsti na packách (obrázok 4, 5, 6, 7), v podpazuší a v oblasti slabín.

Diagnostika atopie je možná viacerými spôsobmi - vylučovacia metóda ostatných ochorení s pruritom, histologické vyšetrenie kože, kožný alergický test k rozpoznaniu jednotlivých alergenov.

Atopickú dermatitídu nie je možné vyliečiť. Liečba je komplexná a väčšina pacientov si vyžaduje celoživotnú pozornosť. Je treba eliminovať čo najviac styk s potenciálnymi alergénmi (prach v blízkosti psa, rozkvitnuté lúky, chemikálie, chemické prísady v strave), z farmaceutických  prípravkov pri liečení zápalov kože a prevencii sa dajú používať následovné prodokty: nenasýtené mastné kyseliny, antihistaminika, kortikosteroidy, antiparazitárne prostriedky, diéta, kúpele, niekedy desenzibilizačné vakcíny.

 

PRÍKLADY TYPICKÉHO ZAFARBENIA SRSTI NA PACKÁCH

obrázok č. 4 

obrázok č. 5 

 

       obrázok č. 6

packy

obrázok č. 7

 

 

3. ALERGIA NA KRMIVO AFRtaktiež nazývaná potravinová alergia, má plemennú predispozíciu: nemecký ovčiak, jack russel terier, west highland white terier, maďarská vyžla, shi-tzu, labradorský retriever. Organizmus zvieraťa môže byť alergický na akúkoľvek zložku potravy. Táta alergická reakcia sa prejavuje pri kŕmení problémového krmiva po dlhšiu dobu. Musí prísť najprv k postupnej alergizácii, k tvorbe protilátok na určitý druh či zložku krmiva a pri opätovnom podávaní prichádza k hypersenzitivite. Hypersenzitívna reakcia sa manifestuje hlavne na koži, ale u 10-20% prípadov sa môžu vyskytnúť i poruchy gastrointestinálneho traktu. Kožné problémy sú podobné ako u atopickej dermatitídy, často veľmi problematicky odlišiteľné.

Veľa klientov sa nás pýta na eventuálne vyšetrovanie na sérodiagnostiku IgE protilátok poskytovanú mnohými laboratóriami. U hypersenzitivity na krmivo však v tejto oblasti stále pretrváva veľa nejasností. Serologické stanovenie IgE protilátok sa považuje za málo preukázateľné a len orientačné, a spoľahlivý spôsob laboratórnej diagnostiky tohto ochorenia je zatiaľ predmetom ďaľšieho výskumu.     

Všetky tri alergické stavy nie je niekedy jednoduché klinicky odlíšiť, a okrem toho sa často vzájomne prekrývajú a kombinujú. U nejednoznačných kombinácií menovaných obtiaží je terapia preto podobná. Terapia u alergií má 2 etapy.

Prvá z nich je kauzálna (príčinná), t.j. snažíme sa nájsť, identifikovať a následne eliminovať všetky zdroje alergénov, ktoré by mohli psíkovi spôsobovať alergické prejavy i s dôsledkami. Toto sa nazýva "eliminačná fáza - eliminačná metóda". Pri podozrení na alergické kožné ochorenie preto hneď psíka nastavíme na hypoalergénnu diétu (na našej klinike používame EUKANUBA D.F., ROYAL CANINE hypoalergennic diet, TROVET hypoallergenic), minimalizujeme kontakt s potenciálnymi alergénmi, psík sa kúpe v hypoalergénnych šampónoch (napr. VETRIDERM sensitive šampón), vyhýbať sa kvitnúcim lúkam a poliam, atď. Toto obdobie trvá 4 - 12 týždňov, respektive pokiaľ u psíka nevymiznú alergické príznaky (škriabanie, lízanie, poprípade ekzémy). Samozrejme, že treba rozlišovať medzi svojvoľným pocitom svŕbenia kože u psíka, kedy i človek má potrebu poškriabať sa z času na čas na niektorej časti teľa, približne 5 - 10 krát za deň, alebo i keď má psík na sebe obojok alebo popruhy.

Po stabilizácii problému môžeme začať s druhou etapou - provokačným testovaním  - provokačná fáza - zvieraťa na krmivo a jeho doplnky.

 

PROVOKAČNÝ TEST MÁ NÁSLEDOVNÉ ZÁSADY:

  1. V čase testovania naďalej kŕmite hypoalergénnu granulu, na ktorej je psík stabilný.

  2. Testujte vždy iba jeden druh krmiva, poprípade doplnku napr. piškót, kuracie mäso, eidam syr, niektorú značku a druh kvalitnej konzervy, biely jogurt, niektorý pamlsok.

  3. Testuje sa daný druh 1 týždeň od pondelka do nedele, každé ráno podáte psíkovi kúsok testovaného krmiva a následne sledujete alergické prejavy, ktoré by mali byť výrazné do 24 hodín (nepokoj, opäť sa škriabajúci pes). Negatívna reakcia - pes sa neškriabe ani po týždňovej senzibilizácii, tým pádom môžte zaradiť daný druh krmiva do jedálnička psíka. Pozitívna reakcia - pes sa škriabe, už nikdy nedávať daný druh, v takom prípade provokačný test treba prerušiť na 14 dní pre vylúčenie alergénu z tela psíka.

  4. Nesnažte sa testovať všetko alebo veľa druhov, skorej otestovať pár druhov a potom testovanie ukončiť. Dôvodom je možnosť vzniku alergie i na už otestované krmivá, t.j. ak ste kŕmili pár druhov krmív, ľahšie sa vám nájde krmivo, na ktoré začal pes byť alergický.

  5. Najčastejšie reakcie v našej praxi pri provokačných testoch sme zaznamenali: chlieb, rožky, šunka, rôzne druhy salám, zbytky ľudských jedál, lupienky, kuracie mäso, vegeta, mäsové bujóny, keksy ä tatranky, horalky, kávenky, jedlá ostré, korenené, ochutené, veľmi často farebné pamlsky pre psov (červené, žlté, zelené, hnedé), viacfarebné granuly,

 

farebny pamlsok

príklady farebne problémových druhov pamlskov 

 

Psíkom by naopak nemali robiť problémy: varené zemiaky, zväčša ryža, ovocie, zelenina surová i varená, v prípade varenia zeleniny možno pridať trochu soli a na prichutenie pridať trocha tučného mäsa, loju, ktoré po uvarení nedáme psovi.

 

Terapia pri alergických ochoreniach je zameraná hlavne na prevenciu vzniku zápalových reakcií kože (hot spot, povrchové dermatitídy). Pri prevencii máme následujúce možnosti:

  1. Obmedzenie expozície voči alergénu, ak to dokážeme,

  2. Trvalo používať antiparazitárne ochranné prostriedky (FRONTLINE, FYPRYST, EFFIPRO, ADVANTIX, DUOWIN CONTACT)

  3. Kúpať psíka len v špeciálnych šampónoch, ktorých je na trhu veľa, ale treba sa poradiť s veterinárnym lekárom

  4. Používať trvale výrobky obsahujúce nenasýtené mastné kyseliny, ktoré zmierňujú zápalovú reakciu kože (APTUS EFORION, DERMANORM olej, DERMANORM kapsule, DERMO NORM tablety, poprípade ľudský RYBÍ OLEJ 1000mg f.Generica).

 

 

ZÁPAL KOŽE V OBLASTI PODPAZUŠIA A MEDZINOŽIA

obrázok č. 8

 obrázok č. 9

 

obrázok č. 10

 

 

 PRÍKLADY TZV. HORÚCICH EKZÉMOV - "HOT SPOT"

obrázok č. 11 

obrázok č. 12

 

obrázok č. 13 

obrázok č. 14

 

OTITÍDY PRI CAD, AFR

obrázok č. 15  

obrázok č. 16

  

obrázok č. 17 

obrázok č. 18